Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 επισκέφθηκε το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου και συγκεκριμένα την ειδικότητα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (Α’ εξ.), η συγγραφέας κυρία Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος “Παιδική Λογοτεχνία”, μετά από πρωτοβουλία της εκπαιδεύτριας Μαίρης Λιάλιου, η οποία ανέλαβε και την οργάνωση και το συντονισμό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι σπουδάστριες της ειδικότητας, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα, να αλληλοεπιδράσουν και να ενημερωθούν για τον κόσμο της συγγραφής ενός βιβλίου, τη μεθοδολογία, τα ερεθίσματα και τα κριτήρια επιλογής ενός καλού παιδικού βιβλίου.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μυλωνά και επιφυλασσόμαστε για νέες συνεργασίες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή, στα νιάτα της, το εγκατέλειψε πιστεύοντας για πάντα. Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τόπος ιδανικότερος απ’ αυτόν για να κάνει την έξοδό της κι επέστρεψε. Διάλεξε να γίνει δασκάλα για να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτά φρόντισαν να διατηρήσει ατόφια την αλήθεια της και αυθεντικά τα συναισθήματά της.

Τα πρώτα της βιβλία ήταν για κείνα, με τα πιο πολλά να αφορούν τα παιδιά των πρώτων τριών τάξεων του δημοτικού σχολείου: “Είμαι η Αλίκη”, “Ο Μάριος κι η αλεπουδίτσα του”, (μία σειρά από έξι βιβλία με διαφορετικούς το καθένα τίτλους), “Μου αρέσει να ταξιδεύω”, “Το μαγικό κουμπί”. Δύο από αυτά έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Το ένα από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το άλλο από τη Γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά.

Διηγήματά της επίσης έχουν επιλεγεί για τις συλλογές: “Θα ‘θελα τόσα να σου πω, μπαμπά!” και “Ιστορίες που γράφει η ζωή”.

Με τα δυο της νεανικά μυθιστορήματα, “Νέα σελήνη” και “Καλημέρα, θάλασσα!”, προσπάθησε να συντροφέψει τα παιδιά, που τόσο αγάπησε, στο δύσκολο δρόμο της ενηλικίωσής τους. “Η Επιστροφή” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για μεγάλους.