Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με σκοπό την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης σχετικά με την υψηλή σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι και οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου.

Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, πραγματοποίησε στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, παρουσίαση με θέμα το Δάσος Φραξιάς στο Λεσίνι του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, όπου έγινε αναφορά, στην ιστορία της περιοχής, στη χλωρίδα και πανίδα του δάσους, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό δασικό οικότοπο, ο οποίος έχει κηρυχθεί ως βιογενετικό απόθεμα και αποτελεί πολύτιμο υπόλειμμα αυτοφυούς φυτοκοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ιδιαίτερο βοτανικό, φυτογεωγραφικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Επίσης, με την υπ’ αριθμ. Οικ.189614/9691/15-11-85 Απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, έχει κηρυχθεί “ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης συστάδα υδροχαρούς έκτασης 459,371 στρεμμάτων με κύριο δασοπονικό είδος το Φράξο (Fraxinus angustifolia) που είναι γνωστό ως δάσος «Φραξιάς» ή «Μαγγανάς».

Επίσης, έγινε παρουσίαση με θέμα “Οικοτουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές”, για τους τρόπους ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης αυτών των περιοχών και τα σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η παρουσίαση έγινε από τη Μαλβίνα Καρανίκα, Γεωλόγο MSc, η οποία είναι υπεύθυνη Πληροφόρησης, Δημοσιότητας και Εκπαίδευσης του Φορέα και την παρακολούθησαν οι σπουδαστές των ειδικοτήτων:

  • Τεχνικός Δασικής Προστασίας στο πλαίσιο του μαθήματος του Γ’ εξαμήνου “Προστατευόμενες Δασικές Περιοχές” που πραγματοποιείται από τον κ. Γεώργιο Δημητριάδη, Δασολόγο της Δ/νσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας
  • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Τέλος, μοιράστηκε στους σπουδαστές έντυπο υλικό από τις δράσεις του Φορέα.