Την Παρασκευή, 26.11.2021 το απόγευμα, ομάδα καταρτιζομένων του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, της ειδικότητας “Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής”, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα”, με την εκπαιδεύτρια-συντηρήτρια έργων τέχνης Αφροδίτη Τηλιγάδα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, επισκέφθηκαν το ακτινολογικό εργαστήριο “Ασκληπιός” στο Μεσολόγγι και μυήθηκαν στην τεχνική της ακτινογράφησης παλαιών ξύλινων εικόνων.

Εξαιτίας του μη επεμβατικού και μη καταστρεπτικού χαρακτήρα της τεχνικής της ακτινογράφησης, καθιστά αυτή την τεχνική αρκετά ελκυστική στη διερευνητική – διαγνωστική διαδικασία, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούν μη ορατά στρώματα του αντικειμένου χωρίς επιβλαβή επίδραση στο πολύτιμο υλικό. Για τους λόγους αυτούς η εφαρμογή της πέρα από το ιατρικό πεδίο επεκτάθηκε γρήγορα και στη συντήρηση αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη βοήθεια του ειδικευμένου προσωπικού του εργαστηρίου και την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας, ακτινογραφήθηκαν ξύλινες εικόνες των καταρτιζόμενων, οι οποίες χρονολογούνται από το 1930 και παλαιότερα.

Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν τους καταρτιζόμενους και οι εικόνες της ακτινογράφησης θα αποτελέσουν σημαντικό υλικό μελέτης στη διεξαγωγή του εργαστηρίου.

Το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, ευχαριστεί θερμά το προσωπικό του εργαστηρίου και ιδιαίτερα τον Ιατρό Νικόλαο Μουρκογιάννη, τόσο για την θετική ανταπόκρισή του να στηρίξει την κατάρτιση της ειδικότητας, όσο και για την ευγενική, δωρεάν προσφορά της εργασίας και των υλικών που απαιτήθηκαν, προς το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου.

.