Συμμετοχή της Σχολής στο Διαγωνισμό “Comme des chefs 2025”
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ιταλίας, πρόκειται να διεξάγουν το 2025 τον διαγωνισμό Comme des chefs! για σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των Σ.Α.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς όπου η γαλλική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα και η γνώση της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης. Kάθε τάξη uα πρέπει να συνεργαστεί για την εκτέλεση μιας συνταγής στα γαλλικά με βάση το προτεινόμενο θέμα. Η πρόταση υποβλήθηκε γραπτώς και σε μορφή βίντεο.
Υποψηφιότητα της ΣΑΕΚ Μεσολογγίου
Η Σ.Α.Ε.Κ. Μεσολογγίου συμμετέχει και φέτος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Comme des Chefs 2025”, με θέμα: “Πάρτε τις σπάτουλές σας! Η καλύτερη μεσογειακή συνταγή του 2050”. Η συμμετοχή μας αποτελεί καρπό συλλογικής δουλειάς των καταρτιζόμενων του Δ’ εξαμήνου, της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef).
Οι καταρτιζόμενοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και επέλεξαν να παρουσιάσουν παραδοσιακές τοπικές, μεσογειακές συνταγές, με επίκεντρο το σεβασμό προς τη γαστρονομική παράδοση, αλλά και το περιβάλλον. Οι συνταγές αφορούν ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο, τα οποία αντλούν έμπνευση από τη γαστρονομική κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ενός μοναδικού οικοσυστήματος της Μεσογείου.
Οι συνταγές που σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν στα γαλλικά, αναδεικνύουν τις τοπικές επιρροές, τα παραδοσιακά υλικά και τις τεχνικές μαγειρικής της περιοχής, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της βιωσιμότητας. Βασίζονται αποκλειστικά σε τοπικά και εποχιακά προϊόντα, που παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, ενώ αξιοποιούν αποκλειστικά μη επεξεργασμένες πρώτες ύλες, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τροφής, αναδεικνύοντας την αξία της λιτής και βιώσιμης γαστρονομίας, στο πλαίσιο των σύγχρονων διατροφικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, οι καταρτιζόμενοι της ΣΑΕΚ Μεσολογγίου απέδειξαν ότι η μεσογειακή κουζίνα είναι βαθιά ριζωμένη στο παρελθόν, προσανατολισμένη στο παρόν και στραμμένη με ευαισθησία προς το αύριο, χωρίς να χάσει την ψυχή και τη γεύση της.
Τσιπούρα Μεσολογγίου με σέλινο αυγολέμονο

Το κυρίως πιάτο, με τίτλο Τσιπούρα Μεσολογγίου με σέλινο αυγολέμονο, είναι μια δημιουργική επανεκτέλεση ενός κλασικού ελληνικού πιάτου, με βάση την τσιπούρα αλιευμένη από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, έναν υγροβιότοπο σπάνιας οικολογικής αξίας. Το πιάτο μεγάλης διατροφικής αξίας, αξιοποιεί εποχικά και τοπικά λαχανικά που δένουν με ένα ελαφρύ αυγολέμονο, με τεχνικές μαγειρικής που προάγουν την οικολογική συνείδηση του αυριανού σεφ.
Σιμιγδαλένια λαδορεβανί Μεσολογγίου

Το επιδόρπιο, Σιμιγδαλένια λαδορεβανί Μεσολογγίου, είναι η σύγχρονη εκδοχή ενός παραδοσιακού γλυκού, φτιαγμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής αντί για βούτυρο, σιμιγδάλι και φυσικά αρώματα λεμονιού. Η χρήση τοπικών υλικών χαμηλής επεξεργασίας και η απουσία επεξεργασμένων γλυκαντικών το καθιστούν ένα γλυκό πιο υγιεινό, φιλικό προς το περιβάλλον και πιστό στις ρίζες του.
Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το έντυπο της υποψηφιότητας της Σχολής στο διαγωνισμό με τις συνταγές στα γαλλικά και στα ελληνικά.
Αποτελέσματα του διαγωνισμού 2025
Δείτε τη λίστα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 1ου διαγωνισμού Comme des Chefs 2025, υπό την προεδρία του σεφ Jean-Marie Hoffmann.
Το 2025, συμμετείχαν στον διαγωνισμό 31 επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα. Η κριτική επιτροπή τόνισε την εξαιρετική ποιότητα των δημιουργιών που υποβλήθηκαν, καθώς και την αφοσίωση των μαθητών και των καθηγητών τους. Κάθε συμμετοχή αξιολογήθηκε διπλά – από έναν επαγγελματία της εκπαίδευσης και έναν επαγγελματία της γαστρονομίας. Δείτε το φύλλο αξιολόγησης.
Δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού 2025.
Συνημμένα αρχεία
- Έντυπο υποψηφιότητας - Συνταγές, 910 kB • 4 click
Ιστορικό
Τελευταίες ανακοινώσεις
Πρόσφατες Δράσεις
Συντήρηση εικόνων από τους σπουδαστές Συντήρησης Έργων Τέχνης της ΣΑΕΚ Μεσολογγίου 24 Μαρτίου 2025 10:00